Echografie

Bij echografie worden geluidsgolven door middel van een ultrageluidkop lichaam in gestuurd. Deze geluidsgolven worden door de verschillende lichaamsweefsels deels geabsorbeerd, deels teruggekaatst en hierdoor omgezet in beeld.

 

Hulpmiddel voor een betere diagnose stelling

Musculoskeletale echografie (MSU), oftewel echografie is een specialisatie geworden binnen de medische wereld. Tegenwoordig wordt echografie binnen de fysiotherapie gebruikt voor uitgebreider onderzoek en als ondersteuning voor de diagnose stelling. Het is een snelle en pijnloze manier om de aard en de aanleiding van de klacht in beeld te brengen, waarna de fysiotherapeut een gericht en effectief persoonlijke behandelplan op kan stellen en de behandeling in principe meteen kan worden gestart.

 

De fysiotherapeut opgeleid tot echografist

Een fysiotherapeut wordt speciaal opgeleid om het echografisch beeld te kunnen interpreteren. De beoordeling van het echografisch onderzoek vindt direct tijdens het consult plaats. Meestal kan de patiënt op het scherm meekijken als de echo gemaakt wordt. Indien de fysiotherapeut het nodig acht, verwijst hij of zij je door naar jouw huisarts of specialist. Een echo-onderzoek duurt tussen 5 en 20 minuten, afhankelijk van het te onderzoeken gebied.

 

Bij welke klachten past de fysiotherapeut echografie toe?

Met echografie kan alles tot een bepaalde diepte in kaart worden gebracht, bijvoorbeeld botten, kraakbeen, spierweefsel, banden en pezen. Maar ook zenuwen en vocht kan met behulp van echografie in beeld worden gebracht. Echografisten kijken naar de perifere delen van het lichaam. Hieronder vallen de hand, elleboog, schouder, voet/enkel en de knie.

Verder is het mogelijk om specifieke klachtenbeelden te onderzoeken en te beoordelen. De volgende klachtenbeelden kunnen in kaart worden gebracht of worden uitgesloten met behulp van echografie:

 • Fracturen/botletsel;
 • Kraakbeenschade;
 • Spierletsel;
 • Peesletsel;
 • Bandletsel;
 • Zenuwletsel;
 • Doorbloeding;
 • Cystes;
 • Tumoren;
 • Ontstekingen;
 • Slijmbeurzen. 

 

De voordelen van echografie

Een echografische onderzoek is binnen 25 minuten gedaan, is gemakkelijk en pijnloos. Bovendien is de techniek ongevaarlijk en kan het onderzoek zo vaak mogelijk als nodig is herhaald worden. Met de uitkomsten van het echografisch onderzoek kan helpen om sneller een diagnose te vormen en een behandelplan op te stellen. Ook is het mogelijk om tijdens de behandeling met het echografisch onderzoek tussentijds te evalueren of bijvoorbeeld die schouderpees wel hersteld. Op deze manier kan er nagegaan worden in hoeverre herstel gevorderd is en welke vervolgstappen noodzakelijk zijn. 

Daarnaast kan echografie uitstekend gecombineerd worden met shockwave therapie. De fysiotherapeut stelt de diepte en uitgebreidheid van de afwijking met behulp van echografie vast, om zo de shockwave therapie optimaal in te stellen.

Bron: www.shockwavenet.nl

Heb je een vraag of wil je graag meer informatie?
We helpen je graag!

Meer informatie

8 + 4 =