Fysiotherapie

Jaarlijks vinden bijna drie miljoen mensen, jong en oud, hun weg naar de fysiotherapeut. Of het nu gaat om klachten opgedaan tijdens het werk of sporten, de lichamelijke gevolgen van een ongeluk of ziekte, een verkeerde beweging of gewoon, omdat het lichaam ouder wordt.

 

De Fysiotherapeut – Specialist in bewegen!

De algemeen fysiotherapeut is deskundig op het gebied van bewegen. Hij behandelt patiënten die in het dagelijks leven belemmerd worden bij het bewegen. Samen met de fysiotherapeut werkt de patiënt aan meer bewegingsvrijheid en een betere kwaliteit van leven. De fysiotherapeut behandelt patiënten individueel of in groepen. Hij of zij gaat samen met de patiënt aan het werk om zo snel en zo goed mogelijk resultaat te laten behalen. Bij het opstellen van een behandelplan kijkt hij samen met de patiënt naar de wensen, de lichamelijke situatie en de mogelijkheden. Met zijn adviezen en oefeningen zorgt hij ervoor dat de patiënt weer beter kunt bewegen.

 

Directe Toegang Fysiotherapie (DTF)

Sinds januari 2006 heb je als patiënt geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig om naar een fysiotherapeut te gaan. Heb je dus klachten, dan kun je meteen een afspraak maken met je fysiotherapeut.

 

Verwijzing

Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij je wel een verwijzing nodig hebt van een specialist of huisarts. Dit kan komen omdat je bijvoorbeeld een operatie hebt gehad of je bent bekend met een chronische aandoening. Hieronder staan een aantal voorbeelden van indicaties waarvoor je een verwijzing nodig hebt:

  • Behandeling bij urineverlies, welke wordt vergoed vanuit de basisverzekering;
  • Aan huis behandeling;
  • Als je in je medische voorgeschiedenis kanker hebt gehad.

 

Screening

Meldt je je bij de fysiotherapeut via DTF, dan start de fysiotherapeut met een screening. Tijdens dit vraaggesprek inventariseert de fysiotherapeut of je klachten een indicatie zijn voor fysiotherapie behandeling. Daarnaast worden er een aantal vragen gesteld, die nodig zijn om te beoordelen of de fysiotherapeut je zonder verwijzing in behandeling kan nemen.

 

Intake en onderzoek

Na de screening zal de fysiotherapeut verder gaan met de intake en het onderzoek. Er worden vragen gesteld bijvoorbeeld over de klachten waarmee je je meldt, het beloop, de symptomen en wat voor activiteiten je zoal doet. Verder zal de fysiotherapeut een lichamelijk onderzoek bij je doen. Er wordt onder andere gekeken naar bewegingen, eindgevoel, hoe het aangedane gebied eruit ziet en je houding. Uiteindelijk zal de fysiotherapeut samen met jou een behandelplan opstellen met doelstellingen. Deze doelstellingen zijn gebaseerd op je verwachtingen en wensen. Ook kan het zijn dat de fysiotherapeut je huiswerk oefeningen mee geeft die je thuis moet uitvoeren.

 

Beschermd beroep

De titel fysiotherapeut is wettelijk beschermd. Wie de officiële studie heeft afgerond, aan alle basiseisen voldoet en staat ingeschreven bij de overheid, mag zelfstandig patiënten behandelen als fysiotherapeut.

 

Kwaliteit van de fysiotherapie

Om de kwaliteit van fysiotherapie nog verder te stimuleren is het Kwaliteitsregister Fysiotherapie in het leven geroepen door de beroepsorganisatie het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Als een fysiotherapeut aan alle kwaliteitseisen voor behandeling, praktijkervaring, (bij)scholing en vak overleg voldoet en werkt volgens de KNGF-richtlijnen, mag hij/zij zich in het Kwaliteitsregister Fysiotherapie inschrijven. Alle fysiotherapeuten bij ProFys en waar ProFys mee samenwerkt zijn in het kwaliteitsregister geregistreerde fysiotherapeuten.

Bron: www.kngf.nl

Heb je een vraag of wil je graag meer informatie?
We helpen je graag!

Meer informatie

7 + 4 =