Medical Taping

Medical taping is zowel een preventieve als een curatieve behandelmethode met elastische tape. Deze methode heeft de bewegingsleer (kinesiologie) en de kennis over de spieractiviteit in het menselijk lichaam als uitgangspunt.

 

Hoe kan Medical Taping een uitkomst bieden?

Beweging en spieractiviteit zijn onmisbare factoren bij het genezen en voorkomen van lichamelijke problemen. De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale (elastische) tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

 

Het verschil tussen ‘witte’ en ‘gekleurde’ tape

Vaak als er gesproken wordt over ‘tapen’ dan bedoelen veel mensen de conventionele witte, niet elastische, sporttape. Met deze sporttape kun je bijvoorbeeld de enkels vastzetten tijdens een wedstrijd. Het doel daarvan is een beperking van de gewrichten, en dus beweging, te bewerkstelligen. Deze sporttape dient ook meteen na de wedstrijd verwijderd te worden om circulatieproblemen te vermijden.

De laatste jaren is er een opmars gekomen van de elastische en gekleurde kinesiologie tape zoals MTC’s CureTape. CureTape is het grootste verbruiksartikel binnen de fysiotherapie omdat het toepassingsgebied erg uitgebreid is en de resultaten verbluffend zijn. Het is een rekbare, gekleurde tape die wordt gebruikt bij de behandeling van spierblessures, behandeling van pijnpunten, sturing van gewrichten en lymfedrainage. Door de unieke eigenschappen van de tape is het mogelijk om meerdere dagen de tape op de huid te dragen zonder deze te vervangen of last te krijgen van huidirritatie.
Samenvattend:

  • Het tape beïnvloedt het neurologische en circulatoire systeem van het lichaam en ondersteunt de lichaamseigen genezingsprocessen;
  • Het werkt volgens de principes van de kinesiologie;
  • Het ondersteunt het spierherstel;
  • Het tape ‘ademt’ en kan meerdere dagen achter elkaar gedragen worden;
  • Het tape is hypoallergeen;
  • Het tape is bestand tegen water en zeep.

 

Toepassingen van Medical Taping

Er zijn veel verschillende Medical Taping toepassingen mogelijk die je met kinesiotape kunt uitvoeren. Het is erg belangrijk dat de toepassingen worden uitgevoerd door een zorgprofessional. Hieronder vind je een kort overzicht van verschillende Medical Taping toepassingen.

Bron: www.fysiotape.nl

Heb je een vraag of wil je graag meer informatie?
We helpen je graag!

Meer informatie

6 + 7 =