Sportfysiotherapie

De sportfysiotherapeut speelt een belangrijke rol bij preventie, voorlichting en advies voor iedereen die sport. Zowel de professional als de amateur of degene die wil gaan sporten.

 

De medisch adviseur voor (top)sporters

De sportfysiotherapeut weet wat er in het lichaam gebeurt tijdens het sporten en hoe iemand geblesseerd raakt. Hij behandelt patiënten die na een blessure of ziekte weer willen kunnen sporten. In de praktijk ziet de sportfysiotherapeut ook andere (kwetsbare) doelgroepen, zoals ouderen en kinderen, bij wie sport wordt ingezet als onderdeel van de therapie. Daarnaast begeleidt en adviseert een sportfysiotherapeut ook ervaren sporters die hun sport op hoog niveau willen beoefenen. De sportfysiotherapeut is dus niet alleen iemand die behandelingen uitvoert, maar ook de adviseur. Zo kan hij patiënten adviseren die bijvoorbeeld een marathon willen lopen of aan sport willen gaan doen, maar niet weten hoe ze dat moeten aanpakken.

 

Wat doet een sportfysiotherapeut zoal?

De sportfysiotherapeut behandelt blessures aan alle spieren en gewrichten maar het meest aan knie, enkel en schouder. De therapie richt zich niet alleen op herstel van de blessure, maar kan ook bedoeld zijn om juist die lichaamsdelen te trainen die nog wel belastbaar zijn. Tijdens het onderzoek kan hij bepalen of extra oefening of training nodig is om het ontstaan van een blessure juist te voorkómen. De sportfysiotherapeut werkt vaak in een speciaal ingerichte praktijk of een sportmedische afdeling van het ziekenhuis en is steeds vaker te zien bij sportverenigingen en in dienst van sportbonden. Ook werkt hij veel en intensief samen met sportartsen, chirurgen en sportmasseurs en met verantwoordelijken voor het arbobeleid bij bedrijven.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Met de gerichte behandeling en adviezen van de sportfysiotherapeut kun je je training binnen afzienbare tijd op het oude niveau hervatten. Bovendien voorkom je herhaling van de blessure in de toekomst. De sportfysiotherapeut traint je zowel sportspecifiek als functioneel. Zo nodig overlegt hij met je trainer. Je zult merken dat je een stuk makkelijker praat met een fysiotherapeut die jou echt als sporter benadert. De huisarts of specialist kan je doorverwijzen naar de sportfysiotherapeut en vanaf 2006 is de sportfysiotherapeut ook rechtstreeks toegankelijk geworden. De behandeling wordt door de meeste verzekeraars vergoed volgens de dekking van de algemeen fysiotherapeut.

Een sportfysiotherapie behandeling van helpt jou als patiënt bij:

  • (Sport)blessures;
  • Blessurepreventie;
  • Revalidatie tot en met sportniveau;
  • Advies met betrekking tot de sportactiviteiten;
  • Begeleiding en advisering aan (top)sporters;
  • Tapen en bandageren.

Bron: www.kngf.nl

Heb je een vraag of wil je graag meer informatie?
We helpen je graag!

Meer informatie

6 + 15 =