Shockwave therapie

Shockwave therapie is een behandeltechniek waarbij patiënten worden blootgesteld aan krachtige ‘schokgolven’, die via een behandelkop nauwkeurig gericht worden zodat ze op de gewenste locatie in het lichaam een mechanisch effect hebben.

 

Toepassing van shockwave therapie

Shockwave therapie, ook wel ‘extracorporale shockwave therapie’ (ESWT) genoemd, wordt door fysiotherapeuten toegepast voor het behandelen van verschillende klachten. Denk bijvoorbeeld aan verkalking in het schoudergewricht, een tennisarm, chronische ontsteking van een achillespees en hielspoor. Deze klachten kunnen bijvoorbeeld worden opgemerkt, doordat er aan de shockwave therapie een echografisch onderzoek vooraf is gegaan. Shockwave therapie versnelt het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren, het stimuleert de stofwisseling en verbetert de bloedcirculatie.

Heb je bijvoorbeeld één van onderstaande klachten en/of aandoeningen, dan biedt in de meeste gevallen shockwave een uitkomst:

  • Chronische schouderklachten, met of zonder kalkafzetting;
  • Chronische elleboogpijn (tennis- of golferselleboog);
  • Pijn net onder de knieschijf;
  • Chronische pijn aan de achillespees (achillodynie);
  • Hielpijn (hielspoor), pijn onder de voet;
  • Chronic Pelvic Pain syndroom (CPPS);
  • Chronische nek-, schouder- of rugpijn en spanning (trigger points);
  • Andere vormen van tendinitis.

 

Vormen van shockwave therapie

Er zijn meerdere vormen van shockwave therapie. Afhankelijk van het type klachten én van de aanwezige apparatuur zal je therapeut kiezen voor een van onderstaande vormen:

Radiale shockwave therapie
Hierbij wordt de energie over een groter oppervlak verdeeld. Deze vorm van therapie heeft een laag tot gemiddeld energieniveau op de te behandelen regio. Radiale shockwaves zijn uitermate geschikt voor triggerpoints, peesontstekingen en hielspoor.

Gefocusseerde shockwave therapie
Hierbij wordt de maximale energie bereikt op een specifiek geconcentreerd (gefocusseerd) punt in het lichaam. Deze vorm van therapie heeft een gemiddeld tot hoog energieniveau op de te behandelen regio. Dit is noodzakelijk bij behandeling van bot, CPPS, moeilijk behandelbare calcificaties, behandelingen rond de heup, alle aandoeningen die op radiale shockwaves onvoldoende reageren.

Bron: www.shockwavenet.nl

Heb je een vraag of wil je graag meer informatie?
We helpen je graag!

Meer informatie

12 + 12 =